Tuesday 15 May 2018

efikasnost za kolena


Bolovi u zglobovima često upozoravaju na početak artroze, odnosno trošenja hrskavice, a koljena su posebno ugrožena. Pri svakom koraku koljeno amortizuje otprilike trostruku tjelesnu težinu. 

Već poslije 30. godine života hrskavica postepeno počinje da se troši. Elastično tkivo koje poput amortizera i kliznog ležaja štiti kosti počinje da nestaje. Srećom, ovaj problem možete da preduprijedite, prije svega promjenom životnih navika u ishrani i kretanju, ali i dopunskim vježbama koje možete da radite kod kuće. 

Prvo pravilo koje morate da uvedete u svakodnevnu rutinu je kretanje. Osobe koje se često i mnogo kreću obezbjeđuju zaštitu hrskavici, a dugotrajnija fizička aktivnost ublažava bol. Redovnim opterećivanjem i rasterećivanjem koljena omogućavate hrskavici da izbaci produkte razmjene materije i apsorbuje hranljive materije iz zglobne (sinovijalne) tečnosti. 
 




Najbolji rezultati se postižu ravnomjernim pokretima koji ne opterećuju pretjerano zglob, naročito vožnja bicikla. Vozite manjom brzinom i izbjegavajte uspone. I plivanje štiti zglobove, kao i vježbe u bazenu. Nepravilan položaj, na primjer previsoke potpetice, predstavljaju opterećenje za hrskavicu. Hodajte što češće bosi, a kada ste van kuće, nosite ravnu obuću s mekanim đonom. 

Dugo sjedjenje sa nogama savijenim u kolenima predstavlja pravi stres za koljena, jer hrskavica ostaje skoro potpuno bez hranljivih materija. Zato ustanite s vremena na vrijeme i napravite nekoliko koraka. 

Jaki mišići učvršćuju koljena, a naročito veliki prednji mišić butine (kvadriceps), koji pridržava čašicu i pruža oslonac zglobnim tetivama. Zato svakodnevno radite vježbe za jačanje mišića nogu. 

Ovih pet jednostavnih vježbi možete svakodnevno da praktikujete u kućnim uslovima, a provjereno pomažu i kod oslobađanja akutnog bola za samo šest dana. 

No comments:

Post a Comment

efikasnost za kolena

Bolovi u zglobovima često upozoravaju na početak artroze, odnosno trošenja hrskavice, a koljena su posebno ugrožena. Pri svakom koraku ...